Инициативи

Инициативи

През учебната 2023-24 г. учениците от 3.а и 3.г кл. ходиха на две екскурзии, организирани от техните учители: Николета Димитрова, Елена Иванова и Дора Стоева с цел да получат уроци по вяра и родолюбие и да опознаят част от красивите кътчета на родината. Екскурзиите бяха на теми: „Българско родинознание“ и “ По стъпките на Апостола „.
Те пък от своя страна показаха, че могат не само да учат, но и да се забавляват истински и да трупат незабравими спомени.
 На 8 юни 2023 г. се проведе приятелска среща по баскетбол в с. Чернево между отбора на ОУ „Антон Страшимиров“ и отбора на местното училище ОУ „Христо Ботев“. Нашето училище беше поканено във връзка с националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“. В отбора бяха включени четвъртокласниците Ангел Иванов, Кристиян Николов (4б), Кристиян Христов, Стефан Генчев (4в), Симеон Петков, Денислав Любомиров и Денис Терзиев (4г), с ръководители Наталия Атанасова и Владимир Атанасов. Мачът протече под силната подкрепа на мажоретния състав и агитката на учениците от ОУ „Христо Ботев“. С резултат 47 на 2 точки нашият отбор заслужено грабна купата и златните медали.Мехмед Аджийски от 2 „В“ клас – грамота и награда от конкурс за рисунка „Детско море“Коледа за баба

Конкурс за сурвачки „Сурваки“

На 17.11.22г. бе проведен урок, посветен на толерантността в часа по избираем учебен предмет български език и литература от госпожа Марияна Георгиева. Учениците от пети „в“ клас представиха „Щурчова неволя“ от Цветан Ангелов и разсъждаваха за толерантността, която трябва да присъства в ежедневието ни. Тълкуваха мисли на Екзюпери и Виктор Юго за толерантността и правиха изводи на база на своя жизнен опит, които да прилагат всеки ден. Чрез изкуството и дискусията стигнаха до важни истини, а именно че толерантността е равносилна на доброта, емпатиия и висок човешки морал.

На 27.10.2022 г. се проведе бинарен урок между школата за „Православни християнски ценности и традиции„ към ОДК Варна с ръководител Стойка Димова и учениците от II б клас с класен ръководител Теодора Янева. Урокът бе посветен на Деня на народните будители. Гости бяха г-жа Щ. Гигова – заместник директор в ОУ „Антон Страшимиров”, г-жа М. Георгиева – заместник директор в ОУ „Антон Страшимиров”, г-жа М. Николова – директор на ОДК Варна. Пред тях учениците рецитираха стихотворения, разказваха за народните будителите, разпознаваха техни портрети и пяха.

Учениците от I „Г“ клас участваха в кампанията „Аз Вярвам и Помагам 6“ като предадоха 39 кг капачки и стотинки.

 Учениците от випуск ПЪРВИ клас с голямо желание се включиха в отбелязването на
Световния ден на рециклирането.
 

Учениците от първи клас( Ia, Iб, Iв и Iг) със съдействието на техните учители и родители  се включиха в кампанията „Коледа за баба“
 
 

Ден на хляба в ОУ „Антон Страшимиров“ – 14 октомври 2021 г.

ГРАМОТИ за участницитеВъв връзка с деня на земята, природолюбителите от I Б клас на ОУ „Антон Страшимиров“, с класен ръководител г-жа Татяна Димова, засадиха в двора на училището туя. Учениците поеха ангажимента да се грижат за своето дръвче. Засаждането беше придружено с много радост и накрая учениците изпяха и песен.Международен фестивал за медийно изкуство „Арлекин“Европейска седмица за намаляване на отпадъците

В европейската седмица за намаляване на отпадъците (21 – 29 ноември 2020 г.) представяме творби на младите природолюбители от 7 в клас, които се впуснаха в предизвикателството още в началото на месеца. Те използваха отпадъчни и природни материали за изработването на красиви сувенири и украси. Седмокласниците се запознаха с видеоклипове, предоставени от Еко Партнърс България АД, които ги провокираха да се замислят върху своето поведение и да придобият нов поглед върху отпадъците. Целта е създаване и повишаване на екологичната култура у подрастващите. Правилното отношение към дейностите свързани с опазването на околната среда и факторите, които оказват влияние, засяга всички. Ето защо страшимировци призовават: Нека се обединим в името на природата!

Космическа поща

Наред с ученици от цялата страна през м.октомври страшимировци си представиха своята роля в бъдещето на планетата като потърсиха отговор на въпроса „Защо Земята има нужда от Космоса?“ Своите креативни идеи седмокласниците пресъздадоха в оригинални рисунки, които поеха към … космоса. В навечерието на Европейската нощ на учените (27-28.11.) техните рисувани картички вече са във Ван Хорн, Тексас. Картичките ще бъдат изстреляни с ракетата New Shepard („Ню Шепард”), разработена от компанията на Джеф Безос Blue Origin („Блу Ориджин”), а след полета ще бъдат изпратени обратно до всеки ученик с пощенски печат „Летял в Космоса”. Така участниците ще се сдобият с автентична пратка от космоса. А защо не сред страшимировските възпитаници да има и бъдещи учени, които ще помагат за по-добро бъдеще със своите знания и визионерски поглед.

Наградени страшимировци от конкурс „Роботи в космоса“

Седмокласници се включиха в конкурс, организиран от варненската астрономическа обсерватория и планетариум „Н. Коперник“, посветен на изучаването на небесните тела с помощта на автоматизирани космически апарати. В надпреварата се включиха 203 ученици от 16 училища. Конкурсът имаше за цел да разкрие същността и предимствата на дистанционното изследване на Космоса и наблюдението на Земята с помощта на автоматизирани космически апарати, както и мястото и ролята на изкуствения интелект в космическата практика. Със средствата на изкуството и информационните технологии страшимировци изразиха своите мисли, представи и творчески идеи, свързани с изучаването и овладяването на Космоса с помощта на автомати и роботи. За компетентното си и артистично представяне получиха висока оценка и грамоти.
 
 


ДЕН НА ХЛЯБА!
Денят 16.10.2020 година е посветен на хляба.
Традиционно и тази година в ОУ „Антон Страшимиров“- град Варна бе отбелязан международният ден на хляба. Прекрасна изложба на обредни хлябове и празнични погачи изпълни фоайето на 1 етаж в училище. С презентация за хляба по света се запознаха учениците от ОУ „Антон Страшимиров“-град Варна.
„Никой не е по голям от хляба“ – това е посланието към учениците. 


Да засадим дърво!

Усмихни се на природата, за да може и тя да ти се усмихне!
На 6 октомври  г- жа Я. Стоянова проведе открит практически урок в двора на училището с учениците от II“а“ клас на тема „Природата около нас“. Децата научиха как човекът може да въздейства положително на околната среда. С помощта на родителите засадиха акация в училищния двор и учениците ще се грижат за нея.
Призоваваме всички: Да помогнем на природата! Великденска изложба на ІV „Г“ клас

класен ръководител Марийка Чакалова.Ден на хляба в ОУ „Антон Страшимиров“

В ОУ „Антон Страшимиров“ се проведе традиционният „Ден на хляба“. За пореден път деца и родители сътвориха истински кулинарни шедьоври, които подредиха в атрактивна изложба. Национален ученически конкурс „Посланици на здравето”  за учебната 2017/2018 г.

Основно училище „Антон Страшимиров „ – гр.Варна е номинирано  за участие във втора фаза на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”  за учебната 2017/2018 г.                                                Той  се организира от Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България. 

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение № 538 от МС на 12.09.2013 г. Проектите, отговарящи на регламента са 102, като в категорията от 1-ви до 4-ти клас са допуснати само 30 .

 Знаем да се храним здравословно и спортуваме редовно” е мотото,    с което целим  всички заедно – учители, родители и ученици да се обединим около каузата за опазване здравето на децата, стимулиране активно спортуване и здравословно хранене.


Инициатива за насърчаване на грамотността 

„Във вълшебния свят на знанието“