ОУ "Антон Страшимиров"
Инициативи

ИнициативиДен на хляба в ОУ „Антон Страшимиров“ – 14 октомври 2021 г.

ГРАМОТИ за участницитеВъв връзка с деня на земята, природолюбителите от I Б клас на ОУ „Антон Страшимиров“, с класен ръководител г-жа Татяна Димова, засадиха в двора на училището туя. Учениците поеха ангажимента да се грижат за своето дръвче. Засаждането беше придружено с много радост и накрая учениците изпяха и песен.Международен фестивал за медийно изкуство „Арлекин“Европейска седмица за намаляване на отпадъците

В европейската седмица за намаляване на отпадъците (21 – 29 ноември 2020 г.) представяме творби на младите природолюбители от 7 в клас, които се впуснаха в предизвикателството още в началото на месеца. Те използваха отпадъчни и природни материали за изработването на красиви сувенири и украси. Седмокласниците се запознаха с видеоклипове, предоставени от Еко Партнърс България АД, които ги провокираха да се замислят върху своето поведение и да придобият нов поглед върху отпадъците. Целта е създаване и повишаване на екологичната култура у подрастващите. Правилното отношение към дейностите свързани с опазването на околната среда и факторите, които оказват влияние, засяга всички. Ето защо страшимировци призовават: Нека се обединим в името на природата!

Космическа поща

Наред с ученици от цялата страна през м.октомври страшимировци си представиха своята роля в бъдещето на планетата като потърсиха отговор на въпроса „Защо Земята има нужда от Космоса?“ Своите креативни идеи седмокласниците пресъздадоха в оригинални рисунки, които поеха към … космоса. В навечерието на Европейската нощ на учените (27-28.11.) техните рисувани картички вече са във Ван Хорн, Тексас. Картичките ще бъдат изстреляни с ракетата New Shepard („Ню Шепард”), разработена от компанията на Джеф Безос Blue Origin („Блу Ориджин”), а след полета ще бъдат изпратени обратно до всеки ученик с пощенски печат „Летял в Космоса”. Така участниците ще се сдобият с автентична пратка от космоса. А защо не сред страшимировските възпитаници да има и бъдещи учени, които ще помагат за по-добро бъдеще със своите знания и визионерски поглед.

Наградени страшимировци от конкурс „Роботи в космоса“

Седмокласници се включиха в конкурс, организиран от варненската астрономическа обсерватория и планетариум „Н. Коперник“, посветен на изучаването на небесните тела с помощта на автоматизирани космически апарати. В надпреварата се включиха 203 ученици от 16 училища. Конкурсът имаше за цел да разкрие същността и предимствата на дистанционното изследване на Космоса и наблюдението на Земята с помощта на автоматизирани космически апарати, както и мястото и ролята на изкуствения интелект в космическата практика. Със средствата на изкуството и информационните технологии страшимировци изразиха своите мисли, представи и творчески идеи, свързани с изучаването и овладяването на Космоса с помощта на автомати и роботи. За компетентното си и артистично представяне получиха висока оценка и грамоти.


ДЕН НА ХЛЯБА!
Денят 16.10.2020 година е посветен на хляба.
Традиционно и тази година в ОУ „Антон Страшимиров“- град Варна бе отбелязан международният ден на хляба. Прекрасна изложба на обредни хлябове и празнични погачи изпълни фоайето на 1 етаж в училище. С презентация за хляба по света се запознаха учениците от ОУ „Антон Страшимиров“-град Варна.
„Никой не е по голям от хляба“ – това е посланието към учениците. 


Да засадим дърво!

Усмихни се на природата, за да може и тя да ти се усмихне!
На 6 октомври  г- жа Я. Стоянова проведе открит практически урок в двора на училището с учениците от II“а“ клас на тема „Природата около нас“. Децата научиха как човекът може да въздейства положително на околната среда. С помощта на родителите засадиха акация в училищния двор и учениците ще се грижат за нея.
Призоваваме всички: Да помогнем на природата! Великденска изложба на ІV „Г“ клас

класен ръководител Марийка Чакалова.Ден на хляба в ОУ „Антон Страшимиров“

В ОУ „Антон Страшимиров“ се проведе традиционният „Ден на хляба“. За пореден път деца и родители сътвориха истински кулинарни шедьоври, които подредиха в атрактивна изложба.

Национален ученически конкурс „Посланици на здравето”  за учебната 2017/2018 г.

Основно училище „Антон Страшимиров „ – гр.Варна е номинирано  за участие във втора фаза на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”  за учебната 2017/2018 г.                                                Той  се организира от Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България. 

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение № 538 от МС на 12.09.2013 г. Проектите, отговарящи на регламента са 102, като в категорията от 1-ви до 4-ти клас са допуснати само 30 .

 Знаем да се храним здравословно и спортуваме редовно” е мотото,    с което целим  всички заедно – учители, родители и ученици да се обединим около каузата за опазване здравето на децата, стимулиране активно спортуване и здравословно хранене.


Инициатива за насърчаване на грамотността 

„Във вълшебния свят на знанието“